Kam letos?

Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří, nepočítám-li hubnutí a nekouření, rozhodnutí – letos si dopřeji pořádnou dovolenou a vyberu si ji včas a s rozmyslem. Následující řádky berte jako příspěvek k tomuto tématu.

V lednu a únoru nás každoročně čekají dva veletrhy cestovního ruchu, Go v Brně a Holiday World v Praze. Malé i velké cestovní kanceláře nás budou přesvědčovat, že právě ta jejich nabídka je nej…

Dovolte, abych několik ustálených rčení, které naleznete v nabídkách, trochu rozebral.

  1. Koupíte-li si dovolenou již nyní a zaplatíte zálohu, bude cena nižší než v sezónním prodeji. Může to znamenat buď skutečně slevu za to, že dáváte CK dlouhodobou jistotu obsazení zájezdu. Ale též skutečnost, že CK nemá hotovost na nasmlouvání letošních pobytů, nedostala úvěr a shání peníze, jak se dá.
  2. Dovolená je nabízena včetně stravy bez nápojů. U dobrých CK to znamená, že vždy je na stolech zadarmo džbán studené vody a platíte jen nápoje, které si objednáte. V jiných případech však není k pití nic (vlastní nápoje jsou zakázané) a jakékoliv uhašení žízně se stane nezanedbatelnou položkou výdajů.
  3. Formulace“ hotel je od pláže oddělen místní komunikací“ může znamenat od pouhého přechodu promenády pěší zóny až po několikaproudou silnici s nepřetržitým provozem.
  4. Častá věta nabídek „ lehátka u bazénu jsou zdarma, na pláži za poplatek“ může znamenat další neplánovaný výdaj. Pronajímatelé lehátek a slunečníků často dnes žádají 10 i více Euro za den.
  5. Poznámka „pokoje s výhledem na moře za příplatek“ může znamenat, že ostatní pokoje jsou situovány do zahrady nebo k vnitřnímu bazénu areálu hotelu. Bohužel ale též přímý výhled na popelnice nebo výdech klimatizace hotelové kuchyně.
  6. Hotel je na klidném místě mimo rušné centrum. Může znamenat jak pohodlnou procházku cca 30 minut za účelem nákupu a návštěvy místních pamětihodností. Též však izolovaný areál několik kilometrů pustým okolím do civilizace bez veřejné dopravy s jedinou možností, vydat se na pospas místním taxikářům.
  7. A nakonec oblíbená nabídka: možnost dopředu si připlatit za fakultativní výlety. Někdy to skutečně může znamenat, že uvidíte něco, co by se jinak realizovat nedalo. Ve většině případů však po příjezdu zjistíte, že celá řada místních kanceláří nabízí totéž za často mnohem nižší ceny a navíc v den, který si sami vyberete.

Přeji všem, kteří si předsevzali, že letošní dovolená bude bez chyby a včas naplánovaná, aby se jich z uvedených bodů týkalo vždy jen to pozitivní.

 

 

Autor: Petr Havránek | neděle 4.1.2015 8:50 | karma článku: 7,00 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Petr Havránek

Všem stejné podmínky?

9.2.2018 v 16:28 | Karma: 22,78

Petr Havránek

Není nad jasný politický názor!

24.1.2018 v 17:16 | Karma: 18,32