Superúředník druhé kategorie?

Kolem služebního zákona toho bylo řečeno a napsáno mnoho. Nakonec se realizuje varianta se "superúředníkem" v pozici náměstka ministra. Tento člověk by měl být nadřízen všem státním úředníkům a mít nikoliv politickou ale odbornou kvalifikaci nejvyššího možného stupně.

Jaká je však realita. Už jen fakt, že byla zvolena varianta, kdy tento post je na úrovni náměstka ministra a tedy v pozici podřízeného někoho, koho jmenují po volbách politické strany do čela resortu, těžko může zaručovat nezávislost. Ale budiž, je to asi těžce dohodnutý kompromis. Horší je však způsob, jakým je budoucí šéf všech státních úředníků vybírán. První kolo, do kterého se přihlásili poze tři uchazeči bylo zrušeno, protože ani jeden z nich nesplňoval požadovky jazykové vybavenosti! A co udělala výběrová komise? Místo vypsání dalšího kola a hledání člověka, který by kriteria splňoval, šla "českou" cestou t.j. zmírnila požadavky a uchazeči si musí jazykové znalosti teprve doplnit!

 V televizi vystoupila nová ministrině pro místní rozvoj s tvrzením, že jednou z překážek hladkého čerpání evropských fondů je skutečnost, že Bruselu se nelíbí náš služební zákon. Jak budou úředníci teprve nadšeni až k nim na jednání přijede český nejvyšší úředník s tlumočníkem.

Autor: Petr Havránek | sobota 10.1.2015 5:48 | karma článku: 9,70 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Petr Havránek

Všem stejné podmínky?

9.2.2018 v 16:28 | Karma: 22,78

Petr Havránek

Není nad jasný politický názor!

24.1.2018 v 17:16 | Karma: 18,32