Petr Havránek

Had na deset?

26. 07. 2017 9:20:21
Před lety koloval politický vtip " jak se řekne had na tři písmena" a správná odpověď zněla Lux! Tento velmi úspěšný politik, který bohužel předčasně zemřel, byl předobrazem toho, čeho jsme svědky ve straně lidové v těchto dnech.

O lidovcích bylo dlouhodobě známo, že je jim v podstatě jedno v které koalici jsou. Jen když jsou " u toho". Velmi obratně, díky hlasům menší strany, která byla několikrát jazýčkem na váze při sestavování vlády, obsazovali často více vlivných vládních postů, než kolik by jim patřilo podle volebních výsledků.

Proč ne, i to je politika. O to větší překvapení (a pro mnohé velmi příjemné) bylo, když se strana lidová rozhodla navázat spolupráci se starosty. Argumenty, mediálně značně podporované, zněly logicky. Podobné priority, průsečík programů a pod. Voličům se tu představila "třetí klidná síla", která měla ( a možná i mohla) zvrátit poměr sil na naší politické scéně. Podepisovaly se smlouvy za přítomnosti televizních kamer, prezentovala se loga i klipy oslavující nadcházející spolupráci.

Ale lidovec je lidovec a pokud překročí svůj stín, tak jen na chvíli. Ihned po prvních průzkumech ( a kolik jich ještě do říjnových voleb bude) se strana zalekla, že tentokrát by " u toho" být nemusela! Pod praporem hejtmana Čunka, naprosto bezúhonného a od všech podezření očištěného politika, začala couvat. Okamžitě se zapomnělo na všechny argumenty, proč je koalice výhodná a zbylo jediné.

Proboha, vždyť hrozí, že tentokrát "u toho" nemusíme být!

Předseda lidovců "přesvědčivě" zdůvodnit, v průběhu pouhých několika měsíců, nejprve proč koalice ano a posléze proč koalice ne. Prostě strana lidová, jak ji známe.

Včerejší odpověď starostů, hnutí které si zachovalo tvář, nepodílet se na lidoveckých kandidátkách, pak bylo logickou odpovědí na lidoveckou přímost a čestnost.

Vím, že je to těžko splnitelné přání, ale na základě tohoto předvolebního příběhu bych se velmi radoval z volebních výsledků: Starostové 5,2 Strana lidová 4,8. Kdo chce kam....

Autor: Petr Havránek | karma: 26.38 | přečteno: 1069 ×
Poslední články autora