- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Podívejme se na to trochu z jiné stránky. Zejména v posledních letech přibývá vinoték, které víno nejen prodávají ale kde je možné jej též konzumovat. Nebo-li obdoba hospod. Ovšem litr vína do přinesených nebo poskytnutých nádob stojí v průměru 80-90 Kč za litr a totéž víno si můžete dát na místě za cca 30 Kč za 2 dcl tudíž za litr vína konzumovaného v provozovně dáte cca 150 Kč. Poměr je tedy maximálně 1 ku 2, spíše méně. Pro pořádek uvádím, že většina vinoték byla nekuřácká již před platností zákona.
V prodejně stojí půllitr nejčastěji konzumovaného lahvového 10 stupňového piva cca 8-10 Kč.
A provozoven, kde si můžete dát půllitr téhož piva, stejné síly a značky pod 30 Kč už opravdu není mnoho. Tedy poměr 1 ku 3!
Pokud přejdeme k nejběžnějšímu "tvrdému" tedy tuzemskému rumu, tak litr v obchodě (bez různých slevových akcí) stojí cca 200 Kč. V restauraci tentýž rum pořídíte (v lepším případě) opěr za 30 Kč za 5 cl což znamená 600 Kč za litr, tedy opět poměr 1 ku 3. Ovšem stále častěji narazíte (za stejnou cenu, což je též pozoruhodné) na "panáka" 0,4 cl a tím se poměr dále blíží k 1 ku 4!
Skutečně lidé více konzumují alkohol mimo restaurace jen z důvodu zákazu kouření?
předchozí | 1 2 | další |